11 de juliol de 2024

Grup de teatre

HISTÒRIA

El Grup de Teatre de la Palma de Cervelló va començar aproximadament cap a l’any 1924. El primer document del qual tenim constància està datat del 21 de febrer del 1926, en què s’anuncia la representació de l’obra Genoveva de Brabante. Cal destacar d’aquella època la representació, al setembre del 1934, de l’obra Terra baixa i la inscripció del grup a la Federació Catalana de Societats de Teatre Amateur. La persona que assumia les tasques de director era l’Agustí Tintoré Obiols, fins que va esclatar la Guerra Civil. Tot i aquest esdeveniment, el grup no va deixar mai d’actuar, ja que tenim constància d’un bon nombre de representacions dutes a terme en aquells anys.

Una segona època en la vida del grup de teatre de la Palma seria la compresa entre els anys 50 i finals dels 80, dirigit principalment per l’Esteve Fisas i Alemany, època en què es van representar un gran nombre d’obres de les quals destaquem El ferrer de tall, Muntanyes del Canigó, La filla del carmesí, Mare alegria, L’estudiant de Vic, El pubill, entre d’altres.

Des dels últims anys de la dècada dels 80 i principis dels 90, fins a l’actualitat, podem parlar de la tercera etapa del grup de teatre, en la qual s’ha volgut assolir un ritme de representacions constant. Així doncs, a principis de temporada, s’escull la programació de l’any amb la representació de dues obres, una al maig, durant la celebració de les festes de Sant Isidre, i l’altra al novembre, per a la Diada del Soci. Es decideix el repartiment de personatges i de tasques entre els membres del grup, cosa que permet anar intercalant obres clàssiques i de més actuals, a més de l’escenificació d’Els Pastorets, als quals ens referirem més endavant.

Fins al 1998 el relleu en la direcció el pren Ramon Jovells, que va dirigir obres com La Rambla de les floristes (1992), La corona d’espines (1995) o Mort accidental d’un anarquista (1998). En dues ocasions la direcció ha estat assumida per Xavi Planas Giberga, Negroni de Ginebra (2000) i Aquí no paga ni Déu (2008), i per Jordi Sanarau Roig, Els germans Ferrerons (1999). Actualment el nostre director és en Jaume Tintoré Balasch, que va començar dirigint La filla del mar (1999) i L’hostalera (2001) i segueix fins a l’actualitat. Cal esmentar la representació de L’auca del senyor Esteve (2002), que va portar a terme el grup per homenatjar el nostre gran amic i col·laborador Jaume Balasch i Pi, obra en què va participar un gran nombre d’actors i que va tenir la col·laboració de l’Agrupació Cultural La Gralla.

ELS PASTORETS

Esment a part mereixen les representacions d’Els Pastorets que, des de principis dels anys 50, es porten a terme per Nadal. La representació nadalenca d’Els Pastorets és, més que una obra teatral, una veritable tradició. La seva història comença l’any 1952, amb la posada en escena de La Venjança de Jesús, i es formalitza l’any 1963, amb la primera representació de L’estel de Natzaret. D’aleshores ençà, cada Nadal, el poble de la Palma es compromet fidelment a posar en escena la seva pròpia representació d’Els Pastorets.

ELS PASTORETS DE LA PALMA són un espectacle complet, d’una gran vivacitat i coherència. Es tracta d’un treball acurat, d’una tasca permanent que es perllonga durant tot l’any i que està marcada per la il·lusió i l’entusiasme de tot el poble.

L’afició pel teatre ha anat creixent. Actualment ja veiem treballar un grup d’actors i actrius molt joves. Molts d’ells és la primera vegada que pugen dalt d’un escenari.

L’experiència és molt gratificadora, i continuem amb l’aposta perquè els Pastorets siguin per la gent jove un punt de contacte amb el teatre, sense perdre de vista que volem oferir una obra acurada i de qualitat.

S’ha aconseguit una gran participació del habitants del poble, tant activa com econòmica, i moltes millores tècniques.

ARTICLES

A causa de les mesures de seguretat implementades pel govern per prevenir contagis de la Covid-19, aquest any no es
Vídeo realitzat per la Palma TV amb imatges de la posada en escena dels Pastorets de l'edició 2018.
Vídeo realitzat per la Palma TV amb imatges de la posada en escena dels Pastorets de l'edició 2017.

CONTACTA AMB EL GRUP DE TEATRE


    Aquest lloc web està protegit per reCAPTCHA i la política de privacitat de Google i les seves condicions de servei.