10 de juliol de 2024

Història de la Societat

 

L’ASSOCIACIÓ

Societat recreativa, cultural i educativa que fomenta el teatre i les tradicions de la nostra cultura, fundada el 2 de juliol de 1924.

HISTÒRIA

Creuament de l’avinguda Catalunya amb el carrer Sant Josep (1963). S’observa l’edifici de la Societat Aliança Palmarenca a la dreta de la fotografia. Font: Joan Pi

A principis dels anys vint del segle passat a la Palma existia una societat recreativa que s’anomenava «Sociedad la Palmerina» situada al carrer Santa Maria 9-11. Aquesta societat era molt antiga i va ser l’embrió que va donar lloc a l’actual «Aliança Palmarenca».

Un grup de joves del poble, disconforme amb el funcionament del teatre i amb aspiracions de fer coses noves i diferents, van començar a pensar i estudiar la possibilitat de trobar un lloc adequat per construir un local per dur a terme els actes d’una nova societat recreativa, en absoluta competència amb la Societat la Palmerina.

Van trobar suport en el senyor Pau Boguñà, propietari de la finca de Ca n’Ollé, qui es mostrà disposat a cedir un terreny al costat de les escoles, prou ampli per construir un local i les dependències annexes necessàries per a un correcte funcionament. Una de les condicions que imposà a aquell grup de jovent era que es comprometessin a treballar-hi tots, a fi de no haver de suportar més despeses que les necessàries per comprar els materials per aixecar les parets.

Façana del teatre de la Societat Aliança Palmarenca des de l’avinguda Catalunya (1972). Font: Joan Pi

D’entre els futurs socis hi havia paletes, manobres, fusters, lampistes i altres que fent hores extres al vespre, en acabat la jornada, i en dies de festa van aixecar les parets. Veient l’entusiasme que hi posaven, el Sr. Boguñà va dir una frase que va quedar per sempre a la memòria de tots: «Si vosaltres arribeu les parets a dalt, jo hi posaré el barret». Va complir la seva promesa i assumí tot el cost necessari per a la construcció de la teulada.

El dia 2 de juliol de 1924 quedà constituïda una societat amb el nom de Sociedad Coral-Benefico-Recreativa «La Alianza Palmarense» que amb una mateixa denominació, comprenia dues seccions: la Recreativa i la Benèfica. La primera junta estava formada pels senyors Àngel Buguña Riba (president), Pedro Fisas Ollé (vicepresident), José Tintoré Font (tresorer), José Planas Paulet (comptador), Felipe Giberga Alemany (secretari), José Masana Guitart (vocal 1r) i Esteban Roca Alemany (vocal 2n).

El 31 de març de 2006, l’assemblea general de socis, sota la presidència del Sr. Joan Tintoré Casas, va aprovar la catalanització del nom i s’adoptà el nom actual de Societat Aliança Palmarenca.

Aquesta mateixa assemblea va aprovar que l’única activitat i finalitat social seria la d’una entitat cultural i recreativa, deixant anul·lada i sense efecte la secció de la «Hermandad de Socorros Mútuos» que havia estat incorporada a la societat el dia 4 d’octubre de 1926; l’increment del nivell de vida de la població i el desenvolupament de sistemes de prevenció social, assistència sanitària i les cobertures per a la jubilació i vellesa actuals l’han feta innecessàriament i total en desús.

L’any 1999 amb motiu de les Noces de Platí es va editar un llibre que recull bona part de la nostra història. Aquest llibre va ser escrit pel Sr. Esteve Fisas i Alemany i s’hi pot trobar la nostra història amb tota mena de detalls. Volem agrair al Sr. Esteve Fisas Ollé (fill de l’autor) la bona disponibilitat per fer servir dades d’aquell llibre.

LA SOCIETAT AMB LA MARATÓ

Gairebé des dels inicis de la Marató de TV3, la Societat hi ha col·laborat realitzant actes per recaptar-ne fons.

S’han organitzat passis de fotografies i d’imatges de la Palma el mateix dia que s’organitza la Marató i molts veïns i veïnes de la Palma han fet contribucions econòmiques que han servit per engrossir els fons recaptats. La base fotogràfica i d’imatges d’en Joan Pi, ha estat decisiva per a la realització d’aquests actes.

L’any 2017, per primera vegada i addicionalment, la Societat Aliança Palmarenca va organitzar un ball popular que va comptar amb la participació de dos grups: «La Banda de la Soci» i la «Juràssics Swett Band». Les activitats van esdevenir un gran èxit de participació i de recaptació.

LA SOCIETAT AMB LA LLENGUA CATALANA

La Societat Aliança Palmarenca contribueix al foment de l’ús de la llengua catalana, de la cohesió social i del coneixement de la cultura i l’activitat social de Catalunya amb la seva implicació en el programa «Voluntariat per la llengua». Facilita que els aprenents del programa siguin atesos i s’expressin en català, encara que el parlin amb dificultat. Així mateix, enriqueix les trobades de les parelles lingüístiques oferint-los activitats o organitzant-ne en col·laboració amb el
Consorci per a la Normalització Lingüística.

Per altra banda la Societat Aliança Palmarenca ha estat inclosa al Cens d’entitats de foment de la llengua catalana de la Generalitat de Catalunya. El cens d’entitats de llengua catalana agrupa fundacions i associacions que duen a terme activitats per fomentar la llengua catalana, dins el seu àmbit d’actuació.

 

ARTICLES

Centre de preferències de privadesa

Necessary

Advertising

Analytics

Other